Show simple item record

dc.contributor.authorBendicho Cabuti, Pasqual
dc.contributor.authorCamallonga Rodríguez, Marc
dc.contributor.authorPagés Serra, Jorge
dc.contributor.authorOlmo, Yolanda
dc.coverage.spatialeast=2.1499023; north=41.4014575; name=Carrer de Saragossa, 29, 08006 Barcelona, Espanya
dc.date.accessioned2020-04-28T17:56:35Z
dc.date.available2020-04-28T17:56:35Z
dc.date.issued2019-12
dc.identifier.citationBendicho, P. et al. (2019). Centro cívico Vil·la Urània, un edificio nZEB. En XIII CTV 2019 Proceedings: XIII International Conference on Virtual City and Territory: “Challenges and paradigms of the contemporary city”: UPC, Barcelona, October 2-4, 2019. Barcelona: CPSV, 2019, p. 8643. E-ISSN 2604-6512. DOI http://dx.doi.org/10.5821/ctv.8643
dc.identifier.issn2604-6512
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2117/185572
dc.description.abstractEl Centro Cívico Vil·la Urània en Barcelona es un edificio construido bajo parámetros de consumo energético casi nulo (nZEB). Es decir, un edificio que consume poca energía, muy por debajo de un edificio de las mismas características y que parte de la energía consumida se produce en el mismo edificio o cerca de él.Un equipamiento de 3200m2 que destaca por el uso de espacios intermedios, climatizados de forma natural, cerrados por una gran fachada formada por varios filtros superpuestos que se adaptan a las condiciones exteriores, proporcionando una fachada vegetal que acompaña a los usuarios en todas sus actividades. Una planta fotovoltaica en la azotea, pozos geotérmicos esparcidos por el solar y un eficiente tratamiento del ciclo del agua aportan energía limpia al conjunto edificado.La ampliación se concibe como un edificio alto y estrecho, orientado a Sur-este con una gran galería. Un invernadero adosado, que climatiza de forma pasiva las zonas de encuentro y de actividades informales, así como las circulaciones del edificio. Este espacio intermedio funciona como un invernadero en invierno y como un umbráculo en verano, y actúa como colchón térmico al separar las zonas climatizadas del exterior, reduciendo la demanda energética del edificio. La fachada se adapta de forma automática a las condiciones exteriores. Sensores de temperatura interior actúan sobre la fachada de vidrio, abriéndola completamente cuando es necesario. Sondas exteriores miden la radiación solar actuando sobre las persianas replegables en verano. La plantación interior formada por diferentes especies proporciona una agradable sensación de frescor en verano, mientras que en invierno reduce su volumen para permitir captar la radiación solar.
dc.description.abstractEl Centre Cívic Vil·la Urània a Barcelona és un edifici construït sota paràmetres de consum energètic gairebé nul (NZEB). És a dir, un edifici que consumeix poca energia, molt per sota d'un edifici de les mateixes característiques i que part de l'energia consumida es produeix en el mateix edifici o prop d'ell.Un equipament de 3200m2 que destaca per l'ús d'espais intermedis, climatitzats de forma natural, tancats per una gran façana formada per diversos filtres superposats que s'adapten a les condicions exteriors, proporcionant una façana vegetal que acompanya els usuaris en totes les seves activitats. Una planta fotovoltaica al terrat, pous geotèrmics escampats pel solar i un eficient tractament de el cicle de l'aigua aporten energia neta a el conjunt edificat.L'ampliació es concep com un edifici alt i estret, orientat a Sud-est amb una gran galeria. Un hivernacle adossat, que climatitza de forma passiva les zones de trobada i d'activitats informals, així com les circulacions de l'edifici. Aquest espai intermedi funciona com un hivernacle a l'hivern i com un umbracle a l'estiu, i actua com a matalàs tèrmic al separar les zones climatitzades de l'exterior, reduint la demanda energètica de l'edifici. La façana s'adapta de forma automàtica a les condicions exteriors. Sensors de temperatura interior actuen sobre la façana de vidre, obrint-la completament quan cal. Sondes exteriors mesuren la radiació solar actuant sobre les persianes replegables a l'estiu. La plantació interior formada per diferents espècies proporciona una agradable sensació de frescor a l'estiu, mentre que a l'hivern redueix el seu volum per permetre captar la radiació solar.
dc.description.abstract Vil·la Urània Civic Center is a building designed under nearly Zero Energy building parameters (nZEB). A building with low environmental impact and reduced energy consumption and that produces part of the energy it needs at the building itself or close to it.An equipment, with more than 3200m2, stands out for the use of intermediate spaces, naturally heated, closed by a large facade formed by several overlapping filters that adapt to the external conditions, providing a vegetal facade that accompanies the users in all their activities. A photovoltaic production plant, geothermal heat pump systems split over the site plot and an efficient water-cycle management, brings clean energy to the built complex.The extension is conceived as a tall and narrow building, oriented to Southeast with a large gallery, a semidetached greenhouse, a passive system to warm and refresh the meeting areas and informal activities as well as the circulation of the building. This intermediate space works as a winter greenhouse and as a shaded house in summer, and acts as a thermal mattress by separating the heated areas from the outside, reducing the energy demand of the building. The facade adapts automatically to outdoor conditions. Indoor temperature sensors act on the glass facade, opening it completely when necessary. Outside sensors measure solar radiation by acting on the folding shutters in summer. The inner plantation formed by different species provides a pleasant sensation of freshness in summer, while in winter reduces its volume to allow to capture the solar radiation.
dc.format.extent8 p.
dc.language.isospa
dc.publisherCentre de Politica de Sol i Valoracions, CPSV / Universitat Politècnica de Catalunya, UPC
dc.relation.ispartofInternational Conference Virtual City and Territory (13è: 2019: Barcelona)
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.subjectÀrees temàtiques de la UPC::Arquitectura
dc.subjectÀrees temàtiques de la UPC::Desenvolupament humà i sostenible
dc.subject.lcshCivic centers -- Spain -- Barcelona
dc.subject.lcshBuildings -- Energy conservation -- Spain -- Barcelona
dc.subject.othernZEB
dc.subject.otherLEED Platinum
dc.subject.otherFachada Dinámica
dc.subject.otherEspais intermitjos
dc.subject.otherFaçana Dinàmica
dc.subject.otherEspacios Intermedios
dc.subject.otherIntermediate Spaces
dc.subject.otherDynamic Façade
dc.titleCentro Civico Vil·la Urània, un edificio nZEB
dc.title.alternativeVil·la Urània civic center, an nZEB building
dc.title.alternativeCentre cívic Vil·la Urània, un edifici NZEB
dc.typeConference report
dc.subject.lemacCentres cívics -- Catalunya -- Barcelona
dc.subject.lemacEdificis -- Estalvi d'energia -- Catalunya -- Barcelona
dc.identifier.doi10.5821/ctv.8643
dc.description.peerreviewedPeer Reviewed
dc.rights.accessOpen Access
local.identifier.drac27845516
dc.date.updated2020-04-28T17:56:35Z
local.citation.contributorVirtual City and Territory
local.citation.pubplaceBarcelona
local.citation.publicationNameXIII CTV 2019 Proceedings: XIII International Conference on Virtual Cityand Territory: “Challenges and paradigms of the contemporary city”: UPC, Barcelona, October 2-4, 2019
local.personalitzacitaciotrue


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
Except where otherwise noted, content on this work is licensed under a Creative Commons license : Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain