Show simple item record

dc.contributor.authorBou Oliver, Bernat
dc.coverage.spatialeast=2.1983009576797485; north=41.407269265263615; name=Provençals del Poblenou, Barcelona, Barcelona, Espanya
dc.date.accessioned2010-10-13T08:04:14Z
dc.date.available2010-10-13T08:04:14Z
dc.date.issued2010-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2099.1/9880
dc.descriptionL'antic poble de Sant Martí, actualment el barri de Poblenou de Barcelona, era i continua sent un motor productiu de la ciutat de Barcelona. Aquell poble estava constituït majoritàriament per recintes industrials sense cap tipus d'interès arquitectònic en aquella època. Les poques excepcions que el catàleg del patrimoni arquitectònic va decidir conservar poden crear una imatge equivocada del que realment va significar tot aquest indret. La realitat és que la majoria de les construccions eren molt precàries, sense cap mena d'interès que no fos el merament productiu, i construïdes mitjançant un procés continu d'addicions segons les necessitats que anaven sorgint al llarg del temps. Per això s'observen en els diferents edificis unes tècniques de construcció molt heterogènies. Can Ricart, és sens dubte, una mostra d'aquest tipus d'obra, ben contrastada amb les construccions més modernes del seu voltant, tant els edificis de l'Eixample com els erigits amb l'alta tecnologia exhibida a l'altre costat de la Diagonal. Aquesta mescla d'identitats arquitectòniques fan que l'emplaçament del projecte sigui un espai amb una identitat molt particular. L'estela del temps no passa desapercebuda a l'hora de projectar el meu edifici i he intentat tenir en compte cada un d'aquells llenguatges arquitectònics. Les estratègies projectuals utilitzades per garantir un equilibri dins dels diferents llenguatges s'expliquen més endavant a la làmina corresponent. Es tracte d'un edifici de nova planta de 2615m² de superfície construïda i de 2965m² de zona verda, conformat per un centre cultural amb una sala de representació polivalent adjunta, les dues parts del projecte es troben clarament diferenciades però unides al mateix temps, això fa que l'edifici sigui molt polivalent, aquesta polivalència ens permet diferenciar clarament les diferents parts de l'obra segons l'horari i els tipus d'usuaris de cadascuna de les parts. Tal com s'observa a les làmines del projecte l'edifici es situa seguint la línia de la vorera per deixar "respirar" més l'interior de l'illa, on es troba un dels edificis històrics més emblemàtics de Poblenou, la fàbrica de Can Ricart. D'aquesta manera es genera un espai de tranquil.litat per donar entrada al centre cultural, i que els nens i nenes del barri puguin gaudir d'un àmbit ampli i agradable allunyat de l'eix rodat del voltant. A banda, s'han tingut en compte tres consideracions més per a l'emplaçament del projecte. La primera, efectuar una "mossegada" al xamfrà per dotar de més espai l'entrada de l'edifici des de la Diagonal; la segona, que sempre hi hagi una referència visual cap a Can Ricart, ja sigui des del carrer Marroc, des del carrer Bilbao o des de la Diagonal; i la tercera consideració, mantenir una relació entre els passatges interiors de la trama de l'Eixample i de la trama fabril. Totes les entrades a l'edifici, la del centre cultural, la de la sala de representació a través del foyer, les de la cafeteria, les del públic i dels actors, la de la pròpia escena i el pla de les files de butaques de la grada retràctil o de la plataforma basculant, constitueixen un únic nivell que s'estén cap als camerinos, als magatzems i a les zones administratives. Aquest únic nivell, no només permet una versatilitat extraordinària a la sala sinó que li atorga un rellevant i molt singular interès arquitectònic. A més, es garanteix la facilitat de moviment a les persones amb una mobilitat reduïda. Cal afegir que aquesta particularitat de que tot l'edifici es desenvolupi en un sol nivell ens permet generar un backstage a l'aire lliure que es converteix en un magnífic espai públic apte per a concerts, cinema a l'aire lliure i qualsevol altre tipus d'activitats que s'hi vulguin realitzar quan arriba el bon temps. Aquesta versatilitat entre l'interior i l'exterior, es fa viable gràcies a unes possibles connexions elèctriques que es poden disposar a la plaça exterior, i que permetrien gaudir dels mateixos equipaments electrònics dins i fora de l'edifici. A més, tot aquest espai és també ideal per a festes i banquets o actes on els seus organitzadors precisin quelcom molt especial i una gran versatilitat però, a la vegada, un marcat caràcter arquitectònic que pugui donar a l'acte programat una qualitat i un relleu inoblidable.
dc.language.isocat
dc.publisherUniversitat Politècnica de Catalunya
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.subjectÀrees temàtiques de la UPC::Arquitectura::Tipologies d'edificis
dc.subject.lcshcivic centers
dc.titleCentre cultural amb sala de representació polivalent al barri de poblenou de Barcelona
dc.typeMaster thesis (pre-Bologna period)
dc.subject.lemacCentres culturals
dc.rights.accessOpen Access
dc.audience.educationlevelEstudis de primer/segon cicle
dc.audience.mediatorEscola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Except where otherwise noted, content on this work is licensed under a Creative Commons license: Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain