DSpace DSpace UPC
 English   Castellano   Català  

Treballs academics UPC >
Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona >
Arquitectura >

Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest ítem: http://hdl.handle.net/2099.1/6126

Arxiu Descripció MidaFormat
000 PFC THE PLUGG INN.pdfMemòria1,3 MBAdobe PDFVeure/Obrir
001 THE SITE.pdfSituació + emplaçament [e 1:1000]29,08 MBAdobe PDFVeure/Obrir
002 ON TIME.pdfInput + sistema1,24 MBAdobe PDFVeure/Obrir
003 THE PLATE.pdfDefinició placa [e 1:500]15,52 MBAdobe PDFVeure/Obrir
004 THE PLATE.pdfEstructura placa4,96 MBAdobe PDFVeure/Obrir
005 THE CAPSULE.pdfDefinició càpsula [e 1:50]3,62 MBAdobe PDFVeure/Obrir
006 THE CAPSULE.pdfDefinició càpsula [e 1:50]2,55 MBAdobe PDFVeure/Obrir
007 THE CAPSULE.pdfEstructura càpsula2,12 MBAdobe PDFVeure/Obrir
008 THE PLUGG INN.pdfPlanta càpsules N1 + planta càpsules N2 [e 1:250]3,19 MBAdobe PDFVeure/Obrir
010 THE PLUG INN.pdfAlçats + seccions + model [e 1:250]5,04 MBAdobe PDFVeure/Obrir
011 THE COLONY.pdfPlanta càpsules N1 + secció longitudinal [e 1:100]3,89 MBAdobe PDFVeure/Obrir
012 THE COLONY.pdfPlanta càpsules N2 + secció transversal + vista [e 1:100]2,61 MBAdobe PDFVeure/Obrir
013 THE COLONY.pdfSecció constructiva + definició materials [e 1:25 + e 1:10]3,92 MBAdobe PDFVeure/Obrir
014 THE COLONY.pdfVistes3,05 MBAdobe PDFVeure/Obrir
009 THE PLUG INN 02.pdf2,56 MBAdobe PDFVeure/Obrir
memòria PFC.doc28 kBMicrosoft WordVeure/Obrir

Títol: THE PLUG INN, Dorm in IIT
Altres títols: Based on the worksystem on time
Autor: Sala Roig, Carles
Tutor/director/avaluador: Soldevila Barbosa, Alfonso Veure Producció científica UPC; Labastida Azemar, Francisco Veure Producció científica UPC; Mañá Reixach, Fructuoso Veure Producció científica UPC; Álvarez Prozorovich, Fernando V. Veure Producció científica UPC
Universitat: Universitat Politècnica de Catalunya
Matèries: Àrees temàtiques de la UPC::Urbanisme::Ordenació del territori
Àrees temàtiques de la UPC::Arquitectura
Public places
Places
Espais públics
Data: oct-2008
Tipus de document: Master thesis (pre-Bologna period)
Resum: El projecte dóna resposta a una pla per a reimpulsar el campus de l'Illinois Institute of Technology (IIT) de Chicago (gran part del qual fou obra de Mies Van Der Rohe) que necessita deixar d'entendre la línia de metro com a límit separador, entre l'àrea dormitori i l'àrea facultativa, i establir elements de reforç i connexió entre ambdues grans zones. El pla ja va començar amb el projecte de OMA, el Mc Cormick Center, una àrea que recull els fluxes i funciona com a punt neuràlgic i de trobada dels estudiants, amb menjadors, un auditori, àrees d'estudi i d'oci, etc. Va seguir amb el State Street Village, la residència universitària projectada per Jahn & Murphy, i ara es planteja el canvi d'ubicació de l'obsoleta estació de metro, en relació amb el creixement urbanístic de la zona nord del campus, així com l'eliminació dels pàrquings superficials, per a acolorirlos de verd. El projecte PLUG INN, pretén donar resposta a aquesta connexió, negada pel pas del metro, a través d'un sistema de doble placa que se separa de la cota d'accés dos metres en amunt i dos en avall. D'aquesta manera permet una permeabilitat força còmode repartida en dos nivells. L'espai comprès entre plaques (espai sandwich) comprèn un programa fix, que dóna servei tant al campus com a la residència, i esdevé un lloc de pas, però també de trobada. La placa superior, en canvi, apareix despullada (tan sols amb alguns arbres), com un element paisatgístic, i en contacte directe amb l'estació de metro. El sistema sobre el que s'ha treballat s'anomena ON TIME, per dues raons: la primera, perquè la seva relació amb el tren li dóna temporalitat a través dels fluxes que entren i surten de l'estació, però també pel ritme de trens que fluctua segons l'hora del dia, així com el seu número de vagons també canvia; la segona perquè el projecte s'acabarà de configurar en funció dels tempos interns del campus (un dia, una setmana, un quatrimestre, un curs, un cicle universitari), que demanen que l'espai residència admeti canvis en funció dels requeriments que es produeixen en tot moment. Es tracta d'un hàbitat que ha de garantir la qualitat de vida i de l'espai, però que té cicles que comencen i acaben. Així doncs aquest espai residencial creix sobre la placa superior. Es tracta d'un sistema de càpsules que es connecten (a nivell estructural i d'instal.lacions) a la placa, que li garanteix els inputs i outputs necessaris (the PLUGG INN). Les càpsules arriben a obra amb l'estructura muntada, a través de la carretera o bé de la gran infrastructura ferroviària, i es col.loquen sobre la placa per mitjà d'una grua mòbil. La càpsula, segons l'ús que hagi d'adquirir, pot rotar sobre si mateixa per a respondre als diferents espais comuns (kitchen, dining, lounge, social shed, stairs, lift, etc.) i privats (dorm). Els primers es disposaran en la capa N1, i els segons a la capa N2. Els espais en negatiu, anomenats in-between, acolliran usos del tipus wifi laundry o bé vending area. Si a N1 hi ha espais in-between, en N2 apareixen espais de connexió, de caràcter més privat. Aquestes càpsules en primer terme es customitzen a gust de l'usuari (s'escull les obertures en façana i els acabats interiors), de manera que l'estudiant pugui sentir propi l'espai que ocupa; i en segon lloc, s'intenta satisfer al màxim els paràmetres jerarquitzats per l'usuari (ubicació, obertures en façana, capa base, etc.) enfront de la relació amb la resta de càpsules. Les càpsules s'agrupen en colònies de deu a dotze dorms, que comparteixen càpsules i espais in-between d'ús comú. La conformació i els posteriors canvis relatius a cada colònia vindran donats per l'entesa de l'usuari, la colònia i l'administració gestora de l'edifici, sempre cenyint-se a la normativa descrita en el projecte. En aquets sentit, no s'allunya de les famoses fraternities. La zona sud és purament residencial i pot acollir quatre colònies completes. La zona nord, es relaciona directament amb l'àrea esportiva del campus i conté un àrea de pistes esportives i auditori, amb graderia i coberta retràctil per a poder celebrar esdeveniments diversos. En cas que la residència necessiti créixer pot fer-ho precisament aquí, ja que admet la formació de tres colònies més. Per a materialitzar aquestes càpsules, es compta amb una estructura versàtil de PRFV (plàstic reforçat amb fibra de vidre) muntada a taller, a base de resines fenòliques d'alta resistència tèrmica, igual que els tancaments de façana. El PRFV garanteix un pes relativament baix, autoportabilitat, un bon comportament estructural, baixa dilatació tèrmica i un efecte visual que el posa directament en relació amb el tren. En resum, el projecte es defineix més aviat com a un sistema canviant (ON TIME) que descansa sobre una base- campus en relació amb el tren, i que conté un espai sandwich permeable i de serveis.
URI: http://hdl.handle.net/2099.1/6126
Apareix a les col·leccions:Arquitectura
Comparteix:



SFX Query

Aquest ítem (excepte textos i imatges no creats per l'autor) està subjecte a una llicència de Creative Commons Llicència Creative Commons
Creative Commons

 

Valid XHTML 1.0! Programari DSpace Copyright © 2002-2004 MIT and Hewlett-Packard Comentaris
Universitat Politècnica de Catalunya. Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius